BEHANDELING
Hoe wordt EoE vastgesteld?
Meestal wordt de diagnose bij eosinofiele oesofagitis (EoE) gesteld door een maag-darm-leverarts (MDL-arts). Voor de diagnose worden drie onderzoeksmethoden gebruikt:
Eosinofiele granulocyten zijn bepaalde cellen in het bloed. Ze komen niet voor in het weefsel van een gezonde slokdarm. Daarom zijn ze voor de diagnose EoE een belangrijk criterium.
EoE kan soms aangezien worden voor andere aandoeningen.
De klachten en symptomen van EoE kunnen lijken op die van andere aandoeningen, zoals gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) en voedselallergieën. Dit kan soms tot een verkeerde diagnose leiden.
GERD
EoE en GERD kunnen soortgelijke symptomen vertonen, waaronder brandend maagzuur en pijn op de borstkas. Het gaat echter niet om dezelfde ziekte. Als er GERD werd vastgesteld, maar er ondanks een behandeling met medicijnen klachten blijven bestaan, kan dit een aanwijzing voor EoE zijn.
Voedselallergie
Hoewel bepaalde voedingsmiddelen de symptomen van EoE bij sommige mensen kunnen verergeren, is dit iets anders dan een voedselallergie.
Bij allergieën treden de symptomen vaak onmiddellijk op. Als de symptomen vertraagd optreden, kan dit een aanwijzing voor EoE zijn.
Behandelmogelijkheden voor EoE
Hoewel er sinds enkele jaren intensiever onderzoek naar EoE wordt gedaan, is de ziekte tot nu toe niet te genezen. Door speciale diëten kunnen de klachten en ontstekingen verminderen, maar dat vereist blijvende beperkingen van het voedingspatroon. Ook medicijnen kunnen de klachten bij EoE verminderen en gevolgschade voorkomen.
Idee achter het eliminatiedieet
Bij een zogenaamd weglaat- of eliminatiedieet moeten de voedingsmiddelen die het vaakst met voedselallergieën in verband worden gebracht uit het voedingspatroon worden gehaald. Zo kan worden bepaald welke voedingsmiddelen bij sommige mensen de EoE symptomen verergeren.
Methode:
Mensen met EoE vermijden een tijd lang bepaalde voedingsmiddelen en houden in de gaten of hun klachten verbeteren of helemaal uitblijven. Als de symptomen verminderen, worden afzonderlijke voedingsmiddelen vervolgens weer gecontroleerd toegevoegd.
Als de symptomen dan weer verergeren, kan worden vastgesteld welk voedingsmiddel symptomen uitlokt en wordt deze blijvend uit het voedingspatroon geschrapt. Melk, tarwe, eieren, soja, noten, vis en zeevruchten worden er vaak van verdacht de eosinofiele ontsteking in de slokdarm te verergeren.
Doel:
Mensen met EoE moeten ondanks beperkingen op lange termijn zo gevarieerd mogelijk kunnen eten en echt alleen datgene vermijden wat nodig is.
Om een evenwichtige voeding mogelijk te maken, kan bij een eliminatiedieet begeleiding met voedingsadvies zinvol zijn.
Behandelingen met medicijnen bij EoE
Glucocorticoïden (cortison in de spreektaal) kunnen ontstekingen doeltreffend indammen. Bij EoE kunnen smelttabletten met plaatselijk werkzame glucocorticoïden worden gebruikt.
Protonpompremmers (PPI’s) remmen de productie van maagzuur en worden meestal voor de behandeling van brandend maagzuur en maagzweren gebruikt. Sommige artsen schrijven deze ook wel bij EoE voor, maar ze zijn niet speciaal daarvoor goedgekeurd. Toch kunnen de symptomen bij patiënten die met hooggedoseerde PPI’s worden behandeld verbeteren.
Biologicals zijn medicijnen die met behulp van biotechnologie worden geproduceerd. Tot deze groep medicijnen behoren bijvoorbeeld monoklonale antilichamen. Door behandeling met biologicals kan specifiek worden ingegrepen in processen in het lichaam, waardoor een doelgerichte behandeling mogelijk wordt.
Oprekken van de slokdarm (dilatatie)
Dilatatie wordt alleen bij gevorderde vernauwingen van de slokdarm uitgevoerd. Vernauwingen van de slokdarm kunnen tijdens een kijkonderzoek mechanisch weer verwijd worden, wat tot een acute verlichting van de symptomen kan leiden.
De ontsteking van de slokdarm wordt bij deze handeling echter niet behandeld. Direct na deze ingreep kan er pijn optreden die normaal gesproken na enkele dagen afneemt.
Door een individueel afgestemde behandeling kan de levenskwaliteit van patiënten met EoE worden verbeterd.
Zo benut je je afspraak bij een arts optimaal
Vaak is het voor iemand moeilijk om het gesprek bij de arts te beginnen. Vooral als je in korte tijd eigenlijk veel te vertellen hebt. We hebben enkele tips die kunnen helpen het gesprek optimaal te benutten.
Houd een dagboek bij met je ervaringen
Hierin houd je ook je lichamelijke klachten en symptomen bij. Heb je problemen met het doorslikken van voedsel? Zo ja, wat gebeurt er dan? Wanneer treedt dit op? Wat heb je gegeten? En hoe voelde je je daarbij? Welke veranderingen heb je aangebracht? Breng dit dagboek mee naar je afspraak en neem de notities met de arts door.
Stel je doelen en schrijf ze op
Denk na over wat je tijdens de afspraak met je arts wilt bereiken, schrijf het op en neem de notities mee naar het gesprek met je arts.
Noteer de vragen die je aan je arts wilt stellen
Bij een bezoek aan je arts vragen stellen kan helpen je daarna beter geïnformeerd te voelen. Noteer je vragen van tevoren en maak notities over de antwoorden van de arts. Hier volgen enkele voorbeelden van vragen die je kunt stellen:
- Wat is de oorzaak van mijn slikproblemen?
- Ik word steeds banger om te eten, omdat het eten steeds vaker blijft steken. Is het mogelijk om erachter te komen wat er in mijn slokdarm gebeurt?
- Moet ik een MDL-arts raadplegen?
Als je denkt dat je eosinofiele oesofagitis zou kunnen hebben – wacht dan niet. Maak zo snel mogelijk een afspraak bij een arts.